Accepteer cookies om deze inhoud in te laden.

Studio Makkink & Bey nodigde drie kunstenaars en ontwerpers uit om in de vorm van interventies de confrontatie aan te gaan met het historische materiaal in de tentoonstelling Nachtvlinders.

Afdeling buitengewone zaken

Open

Afdeling buitengewone zaken bestaat uit een zestal jonge ontwerpers/ingenieurs die zich bezig houden met de sociale impact van spullen en systemen. De voor- en achterkant van de dingen fascineert hen. Hun interventie in de tentoonstelling verwelkomt u op weg naar de entree. Een installatie van 'open' bordjes - iconen uit het nachtleven - die zij verzamelden bij diverse Rotterdamse winkeliers. 

Maaike Fransen

Maaike Fransen en de drie hoertjes

Door kostuum, kleding, performance en film verhaalt ontwerper Maaike Fransen over nieuwe werelden. Vanuit haar atelier in de Rosse buurt van Amsterdam ontwikkelt ze een reeks kostuums gebaseerd op en in samenwerking met 'de dames van lichte zeden'. 

Filip Gilissen

The No Problem Show

Beeldend kunstenaar Filip Gilissen gebruikt de taal van de commercie om commentaar te geven op de cynische aspecten van globalisatie en consumentgedreven politiek. Door evenementen, optredens en installaties onderzoekt hij de one-liners van de spektakelindustrie. Voor Nachtvlinders maakte hij een neon animatie, geïnspireerd op een bestaand logo van Magic Rubens, die onvermoeibaar de sensatie van 'le moment suprême' herhaalt. 

Nachtvlinders. Verrassende vondsten uit de collectie #2
Alfred Marks
Studio Makkink & Bey
Buitengewone zaken, Maaike Fransen en Filip Gilissen
Timon van der Hijden en Julio Reyes Montesinos
Collectie Het Nieuwe Instituut

Dit project maakt deel uit van de programmalijn Landschap en Interieur en het dossier Verrassende vondsten uit de collectie.

De presentatie toont verbeeldingen van het uitgaansleven aan de hand van een serie tekeningen uit het architectuurarchief van Het Nieuwe Instituut.